Beygir Gücü Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Beygir gücü terimini şüphesiz ki hepimiz duymuşuzdur. Genellikle otomobilleri tanıma aşamasında kullanılan bu terim genellikle erkeklerin kullandığı bir terimdir. Zira kadınlara göre erkekler arabalar ile daha yakından ilgilidir. Bir erkeğin beğendiği bir arabayı gördüğündeki ilk sorusu “Bu arabanın fiyatı nedir?” değil de“Bu araba kaç beygir?” bile olabilir. Peki, nedir bu beygir gücü?
Beygir gücü,(HP – Horse Power) otomobillerin ve diğer motorlu araçların güçlerinin saptanabilmesi adına kullanılan bir terimdir. Temeli son derece eski zamanlara dayanan bu terimi en basit şekilde anlatacak olursak, bir beygir gücü 75 kg ağırlığındaki yükün 1 saniye içinde 1 metre hareket ettirilmesi içi gereken güç miktarıdır. Aslında gerçek bir atın 1 saniye içinde 1 metre ileriye taşıyabileceği yük miktarı ortalama olarak 50 kg civarındadır. Ancak motorların gücünü simge etmek için mühendisler bu ağırlığı 75 kg olarak kabul etmiştir. Beygir gücü terimini ilk kez kullanan kişi ise ünlü mühendis ve mucit James Watt’dır.
Pek çok kişi otomobillerin gücünün beygirler ile neden kıyaslandığını merak etmiştir. Aslında bunun son derece basit bir açıklaması vardır. James Watt, o dönem herkes atlar ile ilgili olduğu için otomobilleri de atların gücü ile endekslemiş ve insanların bu gücün ne kadar fazla olduğunu anlamasına yardımcı olmuştur. Bu şekilde işler daha kolay bir hal almıştır.
Beygir gücü ve tork gücü aynı şey midir?
Beygir gücü hakkında elbette pek çok soru vardır ve bunlardan bir tanesi de beygir gücü ve tork gücünün aynı şey olup olmadığıdır. Bu iki güç birimi güç açısından birbirlerine benzediği için pek çok kişi tarafından karıştırılmaktadır. Tork gücü tamamen aracın çekiş kuvveti ile ilgilidir. Beygir gücü ise daha çok hızla ilgilidir. Bu nedenle kamyon ve tır gibi büyük araçların tork gücünün standart otomobillere göre daha yüksek olması gerekir. Aynı nedenden dolayı da bir yarış aracının beygir gücünün kamyona göre daha yüksek olması gerekmektedir.
Tork gücü ve beygir gücü ayrı şeyler olduğu için birinin yükseliyor olması diğerine etki etmeyecektir. Örneğin bir tırın gereğinden fazla beygir gücü varsa bu maksimum hızda aracın devrilmesine sebebiyet verir. Ya da bir yarış arabasına gerekenden fazla tork gücü verilirse yarış pistinde değişik bir etki görülemeyecektir. Zira torkun güce, gücün de torka herhangi bir etkisi yoktur.
Akıllardaki bir diğer soru ise beygir gücünün tekerlere aynı oranda iletilip iletilmediğidir. Elbette bu gücün dağıtımı hususunda değişiklikler olabilir. Aracın aksamlarında ve teker sistemlerinde yer alan dişli sayıları bile beygir gücünün iletiminde etkilidir ve bu nedenle gücün dağılımının farklı olması son derece normaldir. Bunun yanı sıra aracın dizel veya benzinli olması ve tekerleklerin boyutu bile gücün dağılımının farklılaşmasına neden olabilir.
Add Comment