Motor Hacmi ve Silindir Hacmi Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Motor Hacmi ve Silindir Hacmi Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Motor Hacmi ve Silindir Hacmi Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Araç alırken dikkat edilen detaylar arasında motor hacmi ve silindir hacmi de yer almaktadır. Bu değerler aracın niteliklerini ve gücünü belirlemektedir. Peki, motor hacmi ve silindir hacmi nedir ve nasıl hesaplanır?

Motorda yer alan her bir silindir hacminin toplamı motor hacmini göstermektedir. Yani motor hacmini bulmak için silindir hacmi ve silindir sayısının çarpılması gerekmektedir. Eğer bir aracın motor hacmi aynı özelliklere sahip olan bir aracın motor hacminden büyükse bu onun daha güçlü olduğunu göstermektedir.

Genellikle araçlarda motor hacmi modelin ismi ile birlikte anılmaktadır. Örnek verecek olursak BMW markasının 320 modeli bize aracın 3 serisi ve 2 litre motora sahip olan bir araç olduğunu göstermektedir. Ancak motor hacminin 1200, 1800 ya da 2000 şeklinde de söylendiğini duymak mümkündür. Bu aracın motor hacminin santimetreküp cinsinden hesaplanışıdır.

Silindirin hacmini bulmak için silindir çapı ve strok boyunun santimetre cinsinden çarpılması gerekmektedir. Motor hacmini bulmak için ise motorda yer alan silindir sayısının silindir hacmi ile çarpılması gerekmektedir. Eğer silindir çapı ve piston stroku birbirine eşitse ortada bir kare motor var demektir. Bu tasarım da günümüze son derece yaygındır.

Bir araçtaki motor hacmi ne kadar büyükse aracın gücü ve yakıt tüketimi de o kadar fazladır. Eğer aracı sadece eve, işe ve ara sıra gezmeye gitmek için kullanacaksanız çok büyük motor hacimli bir araca ihtiyacınız olmayacaktır. 1.2 ve 1.6 litre arasındaki motorlar ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir. Ancak eğer sportif bir sürüş istiyorsanız büyük motor hacimli araçları tercih etmelisiniz.

Son dönemde otomobil üreticilerinin son derece düşük motor hacimli turbo şarjlı motorlar üretmeye başladığını görmekteyiz. Bu şekilde yakıttan tasarruf etmek mümkün hale gelmektedir. Aynı zamanda motor üzerinde yapılan iyileştirmeler ve turbo beslemesi ile de istenen güç sağlanabilmektedir.

Orta segment binek araçlardaki en yaygın motor hacimleri 1.2, 1.4, 1.6 ve 2.0 litredir. Daha üst sınıf binek araçlarda ise bu sayısı 2.0 ve üstüne çıkmaktadır. Yük ve yolcu taşıyan ticari araçlara bakacak olursak motor hacimlerinin 6.0 ve 12.0 arasında değiştiğini görmek mümkün. Saymış olduğumuz bütün araçlarda silindir sayısı değişebilmektedir. Ancak binek araçlarda genellikle 4 silindir, ticari araçlarda ise genellikle 6 ya da 8 silindir kullanılmaktadır.

Araçlarda ayrıca sıkıştırma oranı da oldukça önemlidir. Sıkıştırma oranının hesaplanması ise silindir hacmi ve yanma odası hacminin toplamının yanma odası hacmine bölünmesi ile bulunmaktadır. Bir araçta sıkıştırma oranının yüksek olması demek silindir hacminin ve dolayısıyla motor hacminin büyük olması demektir.

Kısacası bir aracın gücünü, performansını, hızını ve yakıt tüketimi hakkında bilgi sahibi olmak adına motor hacmine bakılabilir. Bu şekilde tüketiciler öncelikle ihtiyaçlarına hitap eden bir araca yönelerek avantajlı bir satın alım yapabilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button